Door Rik Maaskant

Vandaag was de laatste dag van de Agile Coach opleiding. Gedurende 4 dagen heb ik mij ondergedompeld in de wonderbare wereld van Agile Transformaties, team coaching, transitie roadmaps en verandermanagement. Van de leerstijlen van Kolb tot de motivatietheorie van Pink tot de piramide van de Lencioni, werkelijk alles is de revue gepasseerd. Het gaat te ver om je er alles over te vertellen. Dus hier volgen mijn 5 key take aways van de Agile Coach opleiding:

Zo Verander je Cultuur

Cultuur is allesbepalend en daardoor ontzettend belangrijk, maar tegelijkertijd vind ik het ook ontzettend fluffy en ongrijpbaar. Wat maakt nou dat er in een organisatie een bepaalde cultuur ontstaat? En hoe kan je nou een Agile cultuurverandering stimuleren? De training heeft me de tools gegeven hoe je met elkaar bewust nadenkt over de waarden die je met elkaar deelt en welk concrete gedrag daarbij hoort. Door regelmatig te reflecteren op deze waarden zet je de eerste stappen richting een cultuurverandering.

Purpose is Everything

Laten we eerlijk zijn. Agile is populair. Veel organisaties nemen deel aan de trend en zetten ook hun eigen Agile transitie in. Product Owners, Sprints, Multidisciplinaire teams, Agile Coaches, werkelijk alles wordt uit de kast gehaald. Veel organisaties stuiten op weerstand wanneer de Agileschoen voor veel teams niet lijkt te passen. Is er het antwoord misschien meer Agile Coaches of beter Agile Leiderschap? Misschien niet. Wat je met je Agile transitie wil bereiken is volledig afhankelijk van je doel (purpose). Pak vooral die Agile elementen die je nodig hebt om je purpose te bereiken, en stop de rest van alle Agile tierelantijntjes weer lekker terug in de schoenenkast.

Teken Vaker een Drol

Wanneer trainer Willemijn binnen een team op veel weerstand of onuitgesproken frustraties stuit tekent ze een grote drol op de muur. Iedereen schrijft zijn/haar onuitgesproken gevoelens/irritaties/frustraties op een post-(sh)it en plakt ze boven op de drol. De openheid haalt spanning uit de lucht en geeft erkenning aan de gevoelens die leven binnen het team. Het doel is niet per se om een oplossing te vinden, maar laat de gevoelens er gewoon even zijn. Door zo’n drol-sessie deelt iedereen hoe hij/zij erbij zit en dit helpt om elkaar op een dieper niveau te vinden.

Wees als Agile Consultant Bescheiden

Hoe vaak maak je niet mee dat een externe consultant een organisatie binnenkomt en allerlei dingen denkt te zien en te weten dat (schijnbaar) bij de rest van de collega’s niet bekend zou zijn. Wanneer je met zo’n betweter-mentaliteit je opdracht in gaat, ga je ongetwijfeld veel ergernis oproepen. De eerste volgende keer dat ik zo’n opdracht aanneem wil ik dat doen met een bescheiden mindset: De meeste sterke en zwakke punten zijn voor de organisatie waarschijnlijk al bekend. En er is ongetwijfeld wel iemand in de zaal die slimmer en wijzer is dan ik. Ik stel me in eerste instantie dienend op en kijk hoe ik de de organisatie kan ondersteunen in de volgende stap.

Gebruik Geweldige Tools

Ik schaam me om te vertellen dat ik de afgelopen maanden bijna alleen maar de tops-en-tips-tool gebruikt heb tijdens retrospectives. Door de training besef ik dat er nog een hele wereld aan geweldige tools bestaat die je kan gebruiken tijdens retrospectives om je Scrum teams te versterken. Om er een aantal te noemen: Liberating Structures, Tuckman’s model van teamvorming, Patrick Lencioni’s Piramide, het team Canvas van de AgileScrum Group, het Ijsbergmodel van Mcclelland, etc., etc. Deze geweldige tools wil ik echt veel vaker inzetten!

En nu?

Ik ben ontzettend blij dat ik al deze nieuwe ervaringen en indrukken kan toevoegen aan mijn Agile toolkit. Ik kijk ernaar om alle opgedane kennis en ervaring in te zetten tijdens mijn volgende opdracht om organisaties, teams en mensen te ondersteunen tijdens hun Agile reis.

#Speciaalbedankje aan alle medecursisten en trainer Willemijn die deze opleiding zo’n onwijs succes hebben gemaakt!