Moeten we dat dan? Ja absoluut want in de huidige tijd, in een snel veranderende wereld zul je op ieder moment wendbaar moeten zijn. De veranderingen zijn niet meer bij te houden en dat vraagt een andere mindset van ons dan voorheen. Een mindset waarin we heel snel kunnen schakelen om ons -tussen de bedrijven door- kleine stukjes nieuwe kennis eigen maken. Het nieuwe leren.

Voorheen volgde je misschien één keer in het jaar een cursus om te zorgen dat je weer “bij” zou zijn met de laatste ontwikkelingen op je vakgebied. Of je manager vroeg je om je op een bepaald gebied verder te specialiseren met een opleiding. Je ging dan weer voor een dag, of een paar dagen, terug naar school en werd overspoelt met een enorme hoeveelheid theorie waarvan vaak maar de helft echt op jouw eigen situatie van toepassing is.

“Best pittig om weer terug de schoolbanken in de gaan!”, “Ik stond halverwege de dag al op overflow!”, “Als ik dit niet heel snel in praktijk kan brengen ben ik het allemaal weer kwijt!”. Dit zijn zomaar wat kreten die je in zo’n situatie hoort. We hebben het allemaal wel meegemaakt. Laten we de problemen achter de noodkreten uit deze oude situatie eens analyseren:

  1. We weten dat als je je cognitieve vermogen niet voortdurend blijft trainen dat het steeds moeilijker om je hersenen weer terug te krijgen in een modus waarin het lukt om nieuwe dingen tot je te nemen.
  2. We zijn steeds minder in staat om de concentratie op te brengen om langere tijd achter elkaar nieuwe theorie te leren. De grootste leerwinst ervaren we als we direct kunnen oefenen of het geleerde op de praktijk los kunnen laten.
  3. We worden in het dagelijks leven voortdurend getraind om een kortere spanningsboog te hebben. We zijn steeds aan het schakelen en afleidingen worden niet meer als afleiding gezien maar bepalen grotendeels wat we als volgende doen.
  4. Je wilt eigenlijk pas nieuwe dingen leren op het moment dat je die kennis ook direct nodig hebt. Je hebt dan behoefte aan korte ‘bursts’ van extra informatie en/of verduidelijking rondom een taak die je op dat moment wil realiseren.

De oplossing voor het bovenstaande noemen wij just-in-time micro-learnings. Als je die micro-learnings aangeboden krijgt op een manier zodat je snel door kunt schakelen naar andere micro-learnings is het een ideale ondersteuning bij Activity Based Learning.

Voor de wereld van Agile, Lean, Kanban, Scrum, DevOps en Change is de app AgileNav van AgileNav Academy dé oplossing. The toolbox that enables continuous learning. Met AgileNav kun je zelf kiezen met welke micro-learning je wil starten en vervolgens associatief doorklikken in een dynamische mindmap van gerelateerde micro-learnings. Als je de app op je mobiele telefoon hebt gezet is het gemak en de directe bereikbaarheid van dit enorme stuwmeer aan kennis het grootst. Daardoor is just-in-time ook anytime geworden, want wie heeft er nou tegenwoordig niet meer zijn mobieltje op ieder moment binnen handbereik.

Heb je wat meer tijd? Dan kun je kiezen om het leren te stimuleren met de korte quizjes en praktische games die AgileNav rijk is.

Ben je ontwikkelaar, Scrum Master, Product Owner of in een andere hoedanigheid bezig met het vormgeven van veranderingen? Of wil jij juist meer weten over hoe je jezelf en je bedrijf kunt ontwikkelingen om wendbaar te kunnen zijn in een snel veranderende wereld? Download dan nu AgileNav PRO en start jouw personal journey in het voortdurend (bij)leren.